Kun tutkija kohtaa vihaa: Asiantuntijuus, tiede ja julkisuus

25.00 

Alhaisin hinta 30 päivän aikana: 25.00 .

1 varastossa

Osasto: Avainsanat tuotteelle , , , ,

KOTILAINEN, NOORA & VUORELMA, JOHANNA

KUN TUTKIJA KOHTAA VIHAA: ASIANTUNTIJUUS, TIEDE JA JULKISUUS

Tutkijoihin ja asiantuntijoihin kohdistuva vihamielinen puhe on ilmiö, jolla on pitkä historia. Jo 1600-luvulla vaikuttanut filosofi Baruch Spinoza sai osakseen uhkailua. Juutalaiset tutkijat joutuivat 1900-luvulla painostuksen kohteeksi myös Suomessa. Suomettumisen aikakausi kavensi tutkijoiden mahdollisuutta esittää julkisuudessa kriittisiä näkökulmia ilman leimautumisen pelkoa.

Nykyinen mediaympäristö on nostanut tutkijoiden saaman vihamielisen palautteen uudella tavalla esiin. Tutkijat osallistuvat nykyään aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun eri medioissa. Sosiaalinen media on tehnyt julkisen asiantuntija-keskustelun helpommaksi, mutta myös tutkijoihin kohdistuva vihamielinen kommentointi on aiempaa vaivattomampaa.

Tutkijoihin kohdistuvaa vihaa, uhkailua ja asiatonta puhetta tarkastellaan tässä teoksessa historiallisesta, kokemuksellisesta ja käsitteellisestä näkökulmasta. Ääneen pääsevät eri alojen tutkijat, jotka analysoivat vihapuhetta ilmiönä, kirjoittavat kohtaamastaan vihamielisestä puheesta ja pohtivat ratkaisuja siihen.

Teoksen ovat toimittaneet tutkijatohtori Noora Kotilainen Maanpuolustuskorkeakoulusta ja tutkijatohtori Johanna Vuorelma Tampereen yliopiston tutkijakollegiumista. Teoksen kuvituksen on tehnyt taiteilija Aiju Salminen.

Kirjoittajat: Noora Kotilainen, Johanna Vuorelma, Miikka Vuorela, Ari Turunen, Petri Laukka, Reeta Pöyhtäri, Suvi Ronkainen, Markku Kangaspuro, Karin Creutz, Oula Silvennoinen, Tuija Saresma, Panu Raatikainen, Ulla Tuomarila.

ISBN: 978-952-7313-26-8
Julkaisukuukausi 05.2021
Sivumäärä 216
Kustantaja: Umpihanki