Suomalainen työväenlaulu: Kisällilaulajien aikakausi

23.00 

Alhaisin hinta 30 päivän aikana: 23.00 .

Timo “Tipi” Tuovisen kirja kertoo kisälli- ja kuplettilaulujen historiasta. Vuonna 2016 Tuovinen käynnisti sotienjälkeisten kisällilaulujen keruun. Keräyksessä saatiin taltioitua lähes viisituhatta laulua ja runsaasti uutta taustatietoa. Kirja avaa lukemattoman lehden poliittiseen historiaan – työväenliikkeen järjestösotiin, salaisen poliisin operaatioihin ja kommunistien maanalaiseen toimintaan.

Kisällilaulu oli aikanaan merkittä­vimpiä nuorisomusiikin lajeja, ­mutta se on aiemmin jäänyt tutkimatta ja esittelemättä. Tässä kirjassa kerrotaan kisällilaulun ­satavuotinen tarina. Kirja avaa lukemattoman lehden poliittiseen historiaan – työväen­liikkeen järjestösotiin, salaisen ­poliisin operaatioihin ja kommunistien maanalaiseen toimintaan. Teos sisältää runsaasti ­nuotteja ja sanoituksia, jotka on ­koottu ­Tuovisen käynnistämän kisälli­laulujen keräyksen sadosta.

Tipi Tuovinen käyttää ammattinimikettä ”musiikin sekakäyttäjä”. 45 vuotta kestänyt työura pitää sisällään soittamista, sovittamista, säveltämistä, äänittämistä, miksaamista, alan opetustoimintaa ja ennen kaikkea musiikin tuotantoa ääni­levyille ja elokuviin.

Tekijä: Timo Tipi Tuovinen
480 s.
nid.
ISBN 978-952-7313-47-3
ilm. 8/2022

Kirjasta sanottua

”Timo Tuovisen kirja suomalaisesta kisällilaulusta käsittelee poikkeuksellisen perusteellisesti 1900-luvun työväen lauluperinteen unohtunutta historiaa. Kirjan perusteella selviää, miten agitoiva taide on vaarallista ja samalla hauskaa, yhteiskunnallisesti vaikuttavaa ja samalla viihdyttävää. Kisällilaulun tarina täydentää monin tavoin aiempaa kuvaamme työväenliikkeen kulttuurista. Jokaisen kulttuurintutkijan, poliittisen historian ammattilaisen ja harrastajan tulisi hankkia se käyttöönsä. Myös perinteestä ammentaville muusikoille tämä kirja on kullanarvoinen lähde.”
– Vesa Kurkela, Sibelius-Akatemian musiikinhistorian professori

”Laulun teksti on kuin aika­kapseli, joka tallentaa sisäänsä kuvan yhteiskunnasta. Kisälli­laulun ­historia on Suomen historia. Suosittelen kirjaa kaikille kantaaottavasta ­laulusta kiinnostuneille – räppäreitä unohtamatta. Nämä laulut pitää tuntea!”
– Karri ”Paleface” Miettinen

”Oli kerran aika, jolloin Suomessa oli enemmän kisälliryhmiä kuin rautalankayhtyeitä. Kisällilaulu on kuitenkin tyhjä läiskä musiikin kartalla, sen historia on odottanut tekijäänsä. Timo Tuovinen on paras työväen musiikkiperinteen tuntija maassamme. Hänen tutkimustaan kisällilaulun historiasta on odotettu kauan. Nyt se on tässä!”
– Pekka Gronow, Helsingin yliopiston etnomusikologian dosentti