Tyhmenevä demokratia? Kriittisen tiedontuotannon tila Suomessa

25.00 

Alhaisin hinta 30 päivän aikana: 25.00 .

Mikä erottaa moniäänisen demokratian kahlituista ja rapautuvista demokratioista? Vastaus on vapaita vaaleja laajempi, ja liittyy oleellisesti demokratiaa tukevan kriittisen tiedon tuotantoon.

Yhteiskunnallinen valta ei kumpua ainoastaan siitä, kuka saa tehdä päätöksiä. Keskeistä on myös, kenen intressit voittavat kamppailun faktojen määrittelystä.

Tyhmenevä demokratia? nostaa etualalle kriittisen ja autonomisen tiedontuotannon: sen edellytykset, tilan ja merkityksen.

Yhteiskuntatutkijoiden Teppo Eskelisen ja Matti Ylösen tarkkaan kuratoima tietoteos luo katsauksen tiedontuotannon lohkoihin, joista harvemmin kirjoitetaan samojen kansien välissä: se analysoi tutkimusta, tiedeviestintää, mediaa ja sen murrosta, valtion tutkimuslaitoksia ja kansalaisjärjestöjä. Teoksen muita kirjoittajia ovat valtio-opin professori Anne Holli, yliopistotutkija Tuukka Tomperi, apurahatutkija Mikko Poutanen, tutkijatohtori Timo Harjuniemi, toimittaja Johanna Vehkoo, psykiatri Vappu Taipale, Nuorisotutkimuseuran tutkija Tomi Kiilakoski ja Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér.

Kirja on välttämätöntä luettavaa kaikille, joita kiinnostaa moniäänisen demokratian jatkuminen myös tulevina vuosikymmeninä.

Omaehtoisen ja kriittisen tiedontuotannon tila on Suomessa rapistunut kiihtyvällä vauhdilla. Kun sen toimintatila kapenee, syntyy demokratian korjausvelkaa, joka näkyy demokratian kannalta keskeisten instituutioiden hiljaisena rapautumisena. Kollektiivisesti Suomi tyhmenee samalla, kun demokratian perusinstituutioiden häiriöiden – tai jopa järkkymisen – riskit kasvavat.

Tämä tyhmentyminen tapahtuu tilanteessa, jossa hybridivaikuttamisen ja some-alustojen tuomat uhat vaatisivat demokratian perusinstituutioiden aktiivista vahvistamista niiden heikentämisen sijaan.

Tyhmenevä demokratia? osoittaa, että kriittisen tiedontuottamisen edellytykset voivat kadota vaivihkaa, ja helposti katoavatkin, ellei niistä pidetä aktiivisesti huolta.

Tällaista kriittistä tiedontuotantoa ovat eri rooleissa tehneet muun muassa journalismi, yliopistot, tutkimuslaitokset ja toimintakykyinen kansalaisyhteiskunta. Viime vuosina jokainen näistä demokratian tukipilareista on joutunut luovimaan heikkenevän ja aiempaa ennalta-arvaamattoman rahoituksen ja kapenevien toimintamahdollisuuksien aallokoissa.

Jos kriittisen tiedontuotannon merkitys ja heikkenevä tila otetaan vakavasti, mitä voisi ja tulisi tehdä?

Kriittisen tiedontuotannon tiloja voi myös aueta, mutta silloin ne on osattava tunnistaa ja niitä pitää ymmärtää tukea.

Kustantaja: Rosebud/Umpihanki/Voima
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ISBN: 9789527313862
Ilmestymisvuosi: 2024
Kirjastoluokka: 30.1